De donkere dagen van december zijn altijd en overal een reden geweest voor een groot feest.
In eerste instantie was het een feest om de terugkeer van het licht te vieren. De duisternis (lees: het kwaad) werd verjaagd en het licht begroet. In de vroegchristelijke kerk werd het midwinterfeest vervangen door het feest van de geboorte van Jezus. Was Hij immers niet het Licht van de wereld?
Musica Vocale grijpt deze periode van donkere dagen aan om een mooi concert te geven dat wellicht een beetje licht kan scheppen in de duisternis.
De donkere kersttijd is ook een tijd van muziek en zang. In de oudheid ging dat gepaard met veel kabaal om de kwade geesten te verjagen; in de Bijbel lezen we hoe engelen zich met violen en harpen verzamelen rond het kribbeke van Jezus en hoe zij zingen over Vrede op Aarde nu Christus is geboren. En de mensen zingen mee, in de kerk, thuis en op straat. Van generatie op generatie werden de liedjes over de geboorte van Jezus overgeleverd – en later werden ze ook opgetekend. Het oudst bekende Nederlandse kerstliedje, Nu Sijt Wellecome, stamt al uit de 13e eeuw. Musica zingt dit liedje niet. Wel op het programma is het bijna net zo oude Hoe leit dit kindeke in een moderne bewerking voor meerstemmig koor.
Veel kerstliedjes trokken ook over de grens en verspreidden zich in vele talen. Denk maar aan het bekende Stille Nacht Heilige Nacht uit de 19e eeuw. Dit oorspronkelijke Duitse lied wordt over de hele wereld in ruim honderd talen gezongen.
Musica Vocale zingt dit lied overigens niet…
Het programma voor het kerstconcert van Musica Vocale is opgedeeld in drie gedeeltes.
Allereerst zijn er de originele composities van onder meer Britten, Lauridsen en Rutter. Van Britten hoort u onder meer het beeldende Rejoice in the Lamb voor koor en orgel. Voor het eerst in haar bestaan zingt Musica ook muziek van John Rutter, crème de la crème van de Engelse koormuziek. Zoeter kán haast niet, hoewel de eenvoud niet zo eenvoudig is als hij lijkt. En het is heerlijk om je aan deze muziek over te geven!
Op het programma staan ook meerstemmige bewerkingen van bekende kerstliedjes. In Nederland zijn de moderne bewerkingen van Jetse Bremer bekend, maar Gustav Holst schreef meer dan 100 jaar geleden al zijn Christmas Day voor gemengd koor en instrumentaal ensemble, een compilatie van bekende Engelse Carols. Maar een aantal van deze liedjes kent u vast ook in het Nederlands!
Tot slot zingt Musica een paar Amerikaanse Spirituals. Deze muziek vond haar oorsprong op de plantages die bewerkt werden door de zwarte slaven. Oorspronkelijk gingen deze liederen door het leven als “sorrow songs”. Later werden dit Spirituals (en Gospel Songs), toen de liederen meer georiënteerd werden op de Bijbel.
Een van de belangrijkste dingen om over te zingen was natuurlijk de geboorte van Christus, de redder van de mensheid: de Saviour zou natuurlijk ook hen bevrijden en redden uit de slavernij! En waar kon je dit beter vertellen dan op de berg? Go Tell it on the Mountain!
En zo eindigt het concert in de donkere dagen van december met lichte muziek.
Kerstconcert LICHT
23 december 20:15, Walburgis Arnhem
Musica Vocale o.l.v. Rob Vermeulen
m.m.v. Wim Roelfsema, orgel