Musica Vocale is in 1973 als ‘ad hoc-koor’ van start gegaan onder leiding van Dick Hollander. De aanleiding was een orgelconcert van Bé Hollander, waarbij ook een koor gewenst was. Bé Hollander was destijds organist van de grote kerk in Wageningen en zijn zoon Dick studeerde aan het conservatorium in Utrecht.
Het bleef niet bij deze ene gelegenheid. Musica Vocale bleef bestaan en ontwikkelde zich in meerdere opzichten. De repetities verhuisden van woonkamers via een ziekenhuiszaaltje naar gehuurde ruimten. Het koor gaf steeds vaker concerten, maakte bij het 10-jarig bestaan een plaatopname van de Madrigals van Vic Nees, werkte mee aan radio-opnamen en verzorgde diverse concerten in het buitenland. Het repertoire verbreedde zich en het aantal leden nam toe van ongeveer twintig naar ruim dertig leden onder leiding van vier opeenvolgende dirigenten.
Dirigenten
Na 13 jaar nam Dick Hollander afscheid van het koor, en na een overgangsfase van een paar maanden met dirigente Ulrike Heider nam Daniël Reuss tot 1990 het stokje over. Memorabel uit deze periode zijn de concertreizen naar Salzwedel/Diesdorf in de DDR in 1988 en een jaar later, in het weekend na de ‘Wende’, naar Bergen a/d Dumme, het grensstadje op de weg naar Salzwedel. Groot was het enthousiasme toen bleek dat vele toehoorders uit de DDR naar het concert waren gekomen. Verder roepen we in herinnering het werk Pier and Ocean II dat Andries van Rossem schreef in opdracht van het koor op tekst van Lucebert. Het werk werd uitgevoerd tijdens de herdenkingsbijeenkomst Capitulatie 1945 op 4 mei 1989.
In 1990 nam Rob Vermeulen de leiding van het koor over en sinds die tijd is het repertoire enorm verbreed. Het koor bracht zeer uiteenlopende, vaak thematische programma’s met uitdagende a capella-muziek ten gehore. Gesteund door de gemeente Wageningen maakte het koor in de 90-er jaren reizen naar Friedenspartnerstadt Mörfelden-Waldorf en naar Gödöllö in Hongarije.
Activiteiten
In 1998 vierde het koor haar 25-jarig bestaan met een uitvoering van de Hohe Messe van Bach in de Arnhemse Walburgiskerk begeleid door Concerto ‘91 Amsterdam. In het voorjaar 2001 werd in samenwerking met het Oost-Nederlands Kamerkoor (ONK) de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd en de Mis voor Dubbelkoor van Frank Martin. In het najaar ging het koor weer op reis, nu naar Lutherstadt Wittenberg e.o.
Het jaar 2002 was een jaar met twee absolute hoogtepunten: in het voorjaar een Poulenc-programma met onder meer de cantate Figure Humaine, en in de herfst samen met het ONK een Bruckner-programma met o.a. de fraaie Mis in e-klein. In 2003 vierden we het dertigjarig bestaan met uitvoeringen van de Maria Vespers van Monteverdi.
Eind maart 2005 is Musica Vocale ook nog even in Dorchester-on-Thames geweest en later dat jaar werkte Musica Vocale mee aan de wereldpremière van een werk van Chiel Meijering Ereprijs in haar keel, op teksten van Piet Gerbrandy. In 2007 kon met de Nederlandse première van de Twaalf Boeteliederen van Schnittke een nieuw hoogtepunt worden bijgetekend.
In 2009 zong Musica, opnieuw samen met het ONK, Beethoven’s Missa Solemnis, begeleid door het Gelders Orkest. In april 2010 stond de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt op de lessenaar, waarna een nieuw samenwerkingsproject met ONK volgde met de uitvoering van Schnittke’s Concert voor Koor op het Al Bustani Festival in Beiroet (Libanon) in 2011. Zeker niet onvermeld mag blijven de reeks uitvoeringen in het najaar 2011 van Les Noces van Stravinsky bij het 40-jarig bestaan van Introdans Arnhem, die ons naar diverse Nederlandse theaters voerde.
De laatste twee jaar is het koor een aantal malen uitgenodigd om een live-uitvoering voor de radio te verzorgen vanuit de Orgelkerk in Amsterdam. In dat kader werd onder meer de Passieweek van Gretchaninov en de Vespers van Rachmaninov uitgevoerd. Ook het Requiem van Schnittke uit het huidige programma zal worden uitgezonden vanuit het Orgelpark.
Frank van der Schoot